Amazonin sademetsä

Meille suomalaisille melko kaukana sijaitseva Amazonin sademetsä on kuitenkin yllättävän merkittävä tekijä meidän elämässämme. Emme aina edes huomaa, kuinka paljon Amazonissa tapahtuvat asiat voivat vaikuttaa meidän arkeemme ja hyvinvointiin.

Amazonin sademetsä on yksi maailman merkittävimmistä luontokohteista ja se sijaitsee Etelä-Amerikan mantereella. Yhteensä yhdeksän eri valtion alueelle ulottuva sademetsä on kooltaan massiivinen, 5500000 neliökilometriä ja se on koti lukemattomille eläin- sekä kasvilajeille. Emme todennäköisesti koskaan tule edes tietämään kaikkia lajeja, joita Amazonin sademetsässä on.

Nämä kosteat sademetsäalueet pitävät sisällään paljon historiaa ja tutkittavaa. Sieltä löytyy jatkuvasti uusia eliöitä tai lajeja, joita ei ole missään muualla maailmassa. Sademetsä tuottaa paljon happea maakehään ja on kaiken tieteellisen tärkeytensä lisäksi todella kaunis, henkeäsalpaava alue.

Amazonin eläinlajit

Amazonissa on yhteensä miljoonia eri kasvi- ja eläinlajeja, joita tutkitaan aktiivisesti. Nisäkkäitä ja lintuja näistä on vähiten, mutta niitäkään ei ole mitenkään erityisen vähän. Toisaalta, tuhoutuva sademetsän alue on valitettavasti vähentänyt paljon juuri nisäkkäiden ja lintujen elinoloja, joten numerot eivät välttämättä kasva ikuisesti. Tunnetuimpia Amazonin asukkaita ovat varmasti jaguaari, joka pitää jöötä metsien syvissä saloissa. Tämä salamyhkäinen, mutta voimakas kissaeläin ei anna muiden pompotella sitä ja huolehtii siitä, että ulkopuolisetkin pysyvät loitolla. Ihmiset harvoin kohtaavat jaguaaria luonnossa, mutta kun se tapahtuu, sen taistelun voittaja on selvillä. Jaguaarin voimat ovat omaa luokkaansa.

Punainen ara

Toinen katseita kääntävä eläinlaji Amazonissa on puna-ara, joka on myös Euroopassa suosittu lemmikkilintu. Ikävää kyllä, salametsästys ja lemmikkikauppa ovat aiheuttaneet monelle lintulajille hyvin ahtaat olot Etelä-Amerikassa ja Amazonin sademetsässä, ja niiden määrät ovat vähentyneet runsaasti. Kostea Amazon tarjoaa erinomaisen elinympäristön ötököille ja esimerkiksi sammakoille. Sammakkojen osalta kannattaa muistaa se, että mitä pienempi ja värikkäämpi sammakko on, yleensä sitä myrkyllisempi se on. Poikkeuksia tietysti löytyy aina, mutta Amazonin sademetsän sammakoita ei kannata lähteä pusuttelemaan.

Amazonin sademetsän uhat

Ihminen on iso osa Amazonin sademetsän uhista. Metsien kaataminen aiheuttaa elinolojen häviämisen ja luonnon monimuotoisuus saattaa kärsiä rajullakin kädellä. Etelä-Amerikassa maanviljely on yksi merkittävimmistä toimista, joten sen sijaan, että sademetsää erityisesti suojeltaisiin, voidaan metsää tuhota peltojen myötä. Tiesitkö, että esimerkiksi kaakaopuita varten metsä kärsii? Vaikka olemmekin suurin osa suuria suklaan ystäviä, sitä ei kannata kuitenkaan nauttia liikaa. Pahimmassa tapauksessa arvioidaan, että suklaa loppuu kesken. Samoin on monien muidenkin ruokatarvikkeiden kanssa, mitkä tuntuvat olevan meille niin arkipäivää ja saatavilla.

Paikalliset maanviljelijät eivät ole kuitenkaan ainoa uhka. Suuret, kansainväliset yhtiöt rakastavat sademetsän puita. Niitä kaadetaan huonekaluja ja rakentamista varten. Kannattaa siis omassa arjessaan varmistaa, että käytössä ei ole uhanalaisista puumateriaalista valmistettua tavaraa. Lisäksi monet muut luonnolliset asiat uhkaavat metsää. Metsäpalot ovat yksi niistä. Ne ovat osittain ihmisten aiheuttamia, mutta eivät aina. Metsäpaloja on Amazonin sademetsän alueilla joka vuosi ja ongelma on siinä, että niistä tulee vuosi toisensa jälkeen yhä laajempia, sekä niiden sammuttamiseen ei käytetä tarpeeksi resursseja.

Amazonin sademetsä yhdistää yhdeksää valtiota, mutta yksikään niistä ei panosta metsäpalojen sammuttamiseen paljoa. Samaan aikaan valtioiden viestinnästä kerrotaan, että tulevat sadekaudet sammuttavat palot kyllä ja resursseja pitäisi käyttää ihmisiin, eikä luontoon.

Mitä mieltä sinä olet? Mikä voisi olla hyvä tapa Amazonin sademetsän suojelemiseksi? On tärkeää ymmärtää ja tietää ympäristöstä, tästä maapallostamme, jossa elämme. Olisi hienoa, jos tulevat sukupolvet saisivat vielä nauttia luonnollisista metsistä, eivätkä kaikki olisi ihmisten luomia puistoja tai alueita. Toivottavasti näin on.