Erilaiset metsätyypit, nahkealehtinen metsä

Maapallon hienoutta on sen monimuotoisuus kaikissa eri asioissa. Metsät ovat monille juuri se paikka, mihin lähteä rauhoittumaan ja taas esimerkiksi Välimerenkasvillisuus, eli nahkealehtinen kasvillisuus on se, mikä herättää suomalaisissa aina lomatunnelmaa ja hyvää mieltä.

Välimerenkasvillisuus on Välimeren alueelle tyypillinen kasvillisuusvyöhyke ja sen hyviä esimerkkejä ovat Espanja, Kreikka ja Kypros. Lisäksi Välimerenkasvillisuutta, eli nahkealehtistä kasvillisuutta löytyy Australiasta ja Etelä-Amerikasta. Kyseessä on kasvillisuusvyöhyke, jonka tunnistaa kasveista, jotka ovat sopeutuneet kuumaan ja kuivaan ilmastoon. Nahkealehtiset kasvit ovat saaneet nimensä siitä, että kasvien lehdet ovat nahkeita, eli voidaan sanoa, että niissä on tietynlainen vahapinta. Koska kasvillisuus on evoluution myötä kehittynyt juuri kuiville alueille, kasvien tulee poistaa mahdollisimman vähän vettä ja selviytyä näin rankasta ympäristöstä.

Nahkealehtisen kasvillisuuden eri tyypit

Nahkealehtinen kasvillisuus jaetaan vielä neljään eri kasvillisuustyyppiin. Pensastometsää näkyy paljon juuri Välimeren maissa. Australiassa näkisit pensastometsässä eukalyptuspuita ja pensaikkoa, Kreikassa taas esimerkiksi oliivipuita ja pensaikkoa. Pensastot ovat taas omiaan kuivilla alueilla. Ne muistuttavat pensastometsää, mutta niissä ei kasva kasveja niin tiheästi ja ovat niitä kuivempia. Pensasto jää noin metrin korkeuteen ja varsinkin kuumissa sääolosuhteissa pensastot ovat valitettavan alttiita metsäpaloille. Välimeren savannit nauttivat sateista ja toisin kuin nimi ehkä kertoo, ne ovat erityisesti tavallinen näky Kaliforniassa, jossa Välimerenkasvillisuus on tavallista. Euroopassakin sitä näkyy, mutta ei niin paljoa. Savannin tunnistaa kuivasta alueesta, jossa on ripotellen nahkealehtisiä puita, jotka eivät kasva kovin korkeaksi.

pistaasi

Viimeisenä tyyppinä on nahkealehtiset metsät. Niitä näkyy vesistöjen ja rotkojen varsilla. Euroopassa näemme lajeja, kuten laakeripuu, pistaasi ja mansikkapuu, kun taas Kaliforniassa on kokonaan omat lajinsa. Australiassa näkee kuivempaa eukalyptusmetsää, kuten odotettavissa on. Vanhimmissa metsissä metsän korkeus voi yltää jopa viiteentoista metriin, mutta nuoremmissa metsissä korkeus pysyy viiden ja kymmenen metrin välissä. Muun muassa korkeus on yksi syy sille, miksi maastopalot eivät ole niin tavallisia nahkealehtisissä metsissä kuin muissa tyypeissä. Maastopalot tosin ovat aina osa kuivia alueita, joissa ei tule paljoa sadetta. Tästä syystä myös nahkealehtisessä metsässä tulee pitää huolta siitä, ettei omasta syystä aiheuta metsäpaloa. Niistä kehkeytyy hyvinkin nopeasti isokin ongelma, joka saattaa tuhota paljon luontoa ja vaikeuttaa entisestään lajien selviytymistä.

Nahkealehtisen metsän löytäminen ja eläimistö

Suomalaisten kannattaa suunnata suoraan Välimerelle, lähes mihin tahansa valtioon, mikäli haluavat nähdä nahkealehtistä metsää omin silmin. Nahkealehtistä kasvillisuutta näkee siellä joka tapauksessa, mutta metsää tulee etsiä usein vähän tarkemmin. Sen onneksi kuitenkin näkee esimerkiksi kartoista melko hyvin.Kartoista vihreät alueet ovat usein juuri metsäalueita. Pensastot ja savannit eivät pysy niin vihreinä. Nahkealehtisen kasvillisuuden kasveja toki näkee asutetuillakin alueilla, kuten teiden varsilla ja puutarhoissa, mutta ne eroavat luonnon monimuotoisuudesta kuitenkin hieman. Kuivista olosuhteista johtuen nahkealehtisissä metsissä ei ole erityisen paljon eläimistöä. Monet liskot ja käärmeet viihtyvät kuivissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi erilaiset ötökätkin. Tästä syystä monet lintulajit ovat sopeutuneet hyvin Välimerelliseen ilmastoon. Alueilla näkee varmasti erilaisia liskoja. Kamera mukaan!

metsäpalo

Valitettavasti ihmisten toimet ovat aiheuttaneet harmia nahkealehtisissä metsissä. Turistit sekä paikalliset ovat olleet tuhoisien metsäpalojen takana, jotka vaikeuttavat luonnon selviämistä entisestään. Lisäksi laajenevat viljelysalueet ja kasvavat kaupungit vähentävät Välimeren kasvillisuutta. Luonnossa tuleekin pitää mielessä, olit sitten metsässä Suomessa tai missä tahansa ulkomailla, niin luontoa tulee kunnioittaa. Ethän roskaa tai jätä muita isoja jälkiä metsään, kuten kaiverruksia puihin. Pidä mielessä, että jos meistä jokainen jättäisi jälkensä metsään, siitä ei olisi pian mitään jäljellä.