Isoja ja vielä isompia

Kaukana elinympäristöstämme on olemassa monenlaisia luonnon tekemiä ihmeitä, ja yksi niistä on sijoittunut Yhdysvaltojen Kaliforniaan, Tyynenmeren läheisyyteen, missä aurinko paistaa suuremman osan vuodesta ja suo kasvumahdollisuudet kaiken näköisille kasveille – niin pienemmille että isommillekin.

Matka Luonnon Kauneuteen

Matka Luonnon Kauneuteen

Harvemmin mennään Yhdysvaltoihin etsimään jotain tiettyä paikkaa, minkä jälkeen palattaisiin takaisin kotiin. Sellaista turismia on kyllä olemassa, kun ihminen haluaa päästä esimerkiksi Las Vegasin pelitaloihin tai vaikkapa Grand Canyonin kansallispuistoon ja lähtee sieltä heti lentokentälle, mutta useammat haluavat palata Yhdysvaltoihin tutustuakseen maahan enemmän ja jotkut myös palaavat. Toisella käyntikerralla ollaan yleensä fiksumpia: osataan vuokrata autot halvemmalla käyttämällä paikallisia verkostoja, netistä etsitään paljon enemmän tietoja kuin aikaisemmin ja reitit suunnitellaan etukäteen. Teltta ja makuupussi kulkevat mukana, jaloissa on mukavat jalkineet ja silloin jaksetaan tutkia kaikenlaisia sekä luonnon että ihmisen luomia ihmeitä. Mammuttipetäjän nimi kertoo siitä paljon: se on oikeasti mammuttipuu, englanninkieliseltä nimeltään Sequoiadendron giganteum, ja juuri näitä yksilöitä kasvaa Kaliforniassa Sequoian kansallispuistossa. Puu kasvaa hyvin nopeasti korkeuttaan ja korkein mammuttipetäjä on mitattu yli 90-metriseksi, ja pituuskasvua jälkeen jatkuu paksuuskasvu. Aikuisen mammuttipetäjän runko on halkaisijaltaan useampi metri. Huomion arvoista on se, että vaikka metsäpalot ovat aina vaarallisena tapahtumana pidettyjä katastrofeja, mammuttipetäjämetsissä tapahtuvat palot tekevät näille puille vain hyvää: puut saavat paljon ravinteita juuri tuhkasta, jota palaneelta kasvualustalta löytyy tarpeeksi.

Parin Päivän Seikkailu

Muutama vuosi sitten, kun kävin Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa, varasin Grand Canyonin kansallispuistolle vain yhden vuorokauden ja senkin niin, että ensimmäisen päivän illalla sinne saavuin ja seuraavan päivän iltapäivällä lähdin takaisin. Minulla oli moottoripyörä alla ja reppu selässä – ja telttakin kulki tietysti mukana. Kun olin lähdössä sieltä pois, olin täysin varma: jossain vaiheessa palaan, koska yksi vajaa vuorokausi on liian vähän tällaisille luontokohteille. Sama koskee mammuttipetäjämetsää.

Parin Päivän Seikkailu

Sequoia-puisto sijaitsee Sierra Nevadan vuoristossa, ja matka itse metsään on jo seikkailu. Vuoristotiet ovat nimittäin aina kivoja serpentiinejä ajaa niin moottoripyörällä kuin autollakin, ja siihen kannattaa oikeasti varata aikaa: kun tien pituus on sata kilometriä, siihen voi kulua useampi tunti, jos kyseessä on kaunis ja mielenkiintoinen maantie vuoristossa. Sequoia-puiston alueelle pääsee autolla, tosin siitä pitää maksaa niin kuin monessa muussakin Yhdysvaltojen kansallispuistossa. Autolippu maksaa 30 dollaria ja jos haluaa säästää, voi turvautua myös osavaltion järjestämiin busseihin, joita kulkee siellä turisteille tarkoitettuna. Yllättävää, mutta puisto ei ole täynnä porukkaa koko ajan. Harvat turisteista haluavat jättää autonsa pidemmäksi aikaa tai siirtyä parkkipaikalta kävellen sataa metriä kauemmas, mikä on kansan kunnolle ehkä ikävää, mutta luonnon ystäville ilahduttavaa. Reittejä on monenlaisia ja maalaisjärkinen navigointijärjestelmä hoitaa hommansa hyvin: suuntamerkkejä näkyy tarpeeksi usein ja reitin vaikeutta voi aina vaihtaa, jos siltä tuntuu. Puistossa on olemassa jopa pieni asfaltoitu polku, joka palvelee liikuntaesteisiä vierailijoita. Vaikeammat polut ovat niitä oikeasti vaikeita eikä lapsentarhan vaikeita, kun pari kiivettävää kaatunutta puuta matkan varrella saavat reitin olemaan vaikeusasteeltaan jo 10, tosin kaatunut mammuttipetäjä keskellä polkua onkin aikamoinen haaste, kun muistetaan puun halkaisijamitta. Sequoia-puistossa on hotelleja ja useita leirintäalueita, joissa voi majoittua teltan kanssa yöksi tai useammaksikin vuorokaudeksi. Itse suosin tietysti siirtymistä paikkojen välillä, mutta ainakin tässä Sequoia-kansallispuiston tapauksessa niin kuin Grand Canyonissakin täytyy olla tarkkana telttapaikkojen varausten kanssa: jos leirintäalueen kotisivuilta ei löydy ”varaa”-nappia, se ei vielä takaa vapaita paikkoja saapuessasi alueelle, joten suunnitelmien muutoksiin kannattaa olla valmiina.