Kun selviytyminen on elintärkeää

Varmaan jokainen meistä on ainakin kerran käynyt metsässä retkellä. Välillä on niitäkin tilanteita, kun halutaan tavallista enemmän rauhaa ja lepoa ympäröivistä ihmisistä, ja silloin tekee mieli lähteä metsään yksin.

Ideaali Kävelylenkki

Idea on mainio, sillä metsä on yksi tehokkaimpia keinoja saada mieli tasapainottumaan ja ajatukset selkeiksi, minkä jälkeen tavallisiin rutiinihommiin paluu tuntuu jopa kivalta ja voimia riittää vielä pitkäksi aikaa.

Ideaali Kävelylenkki

Mikä hieno syksypäivä. Juna saapuu pienen kaupungin rautatieasemalle ja sieltä alkaa retki täynnä oivalluksia, hiljaisuutta ja rauhaa luonnon parissa. Paluulippu iltajunaan on piilotettu taskuun, älypuhelin on ladattu täyteen ja jotain evästäkin on pakattu reppuun, joten ei muuta kuin aloittamaan matka. Linnut päästävät hienoa ääniään, pehmeä tuuli heilauttaa puiden lehtiä ja aurinko paistaa jalkojen alle. Puhelinkaan ei soi, sillä kaikille on etukäteen kerrottu, että nyt on yksinäinen päivä tulossa eikä olinpaikkaa kerrottu kenellekään. Kaikki tuntuu erinomaisen mukavalta ja kauniilta, kunnes jossain vaiheessa täytyy palata takaisin ja oikea seikkailu alkaa: eksynyt ihminen.

Ennen Lähtöä

Tällaisia eksymistapauksia tapahtuu yllättävän usein eikä kukaan niitä koskaan etukäteen suunnittele, ollaanhan menossa turvallisia reittejä turvallisessa maassa. Mitä itsevarmemmaksi sattuu olemaan retkeilijä, sitä korkeampi on eksymisen riski. Metsään lähtiessä on kuitenkin mietittävä kaikenlaisia skenaarioita läpi: ei millään paranoidaalisella tavalla, mutta perusasiat pitää olla hallussa. Älypuhelimen täysi lataus ei takaa mitään. Ensimmäinen pointti: kun halutaan oikeasti rauhaa, älypuhelin saatetaan jättää kokonaan kotiin. Siihen on muuten vaihtoehtoja ja ainakin yksi niistä on nimeltään lentotila, joka takaa puhelimen omistajan täyden ulottumattomuuden ja samalla säästää akkua. Kyllä, metsissä on usein verkko-ongelmia, mutta nykyaikaiset puhelimet etsivät niitä koko ajan ja siitä johtuu akun nopea tyhjeneminen kaukana sivilisaatiosta. Jos älypuhelin toimii ja jollekin voi ilmoittaa oman sijainnin GPS-koordinaatit, hyvä on. Mitä jos se on kotona tai sammunut?

Toinen pointti: meillä jokaisella on olemassa tiettyjä pikkuesineitä, joita ei millään haluta unohtaa kotiin. Kun retkeilee tai matkustaa paljon, ne kulkevat aina mukana, mutta kun retkeily on enemmän poikkeus kuin sääntö, ne jäävät helposti varaston hyllylle jatkamaan lepäämistä. Niitä ovat puukko, otsalamppu, kompassi, rannekello, tulentekovälineet ja juomapullo. Näillä pärjää jo pitkälle, ja kokeneena matkustajana minun on pakko sanoa, että tunnen oloni hyvin tyhjäksi ja epävarmaksi, kun tämä pieni retkisarja ei kulje mukana – sillä on nimittäin ollut käyttöä ja reilusti.

Kun Kaikki On Jo Tapahtunut

Ihmisen tajuttua, että hän on eksynyt, yleinen reaktio on paniikki ja suuntaaminen edes johonkin suuntaan. Paniikki pois, se tappaa. Ensimmäinen, mikä täytyy tehdä, on pysähtyä ja rauhoittua kuuntelemalla samalla tarkkaan, mitä ääniä on jossain kaukana. Jos ääniä ei kuulu, kannattaa laittaa oma sijainti niin sanotuksi nollapisteeksi ja lähteä kiipeilemään jonnekin korkeammalle, mistä näkee paremmin. Jos ei sieltäkään näy mitään… silloin selviydytään.

Kun Kaikki On Jo Tapahtunut

Tässä on muutama nyrkkisääntö, joista jokainen avataan tarkemmin seuraavassa postauksessa. Energiaa ei saa kuluttaa turhaan: sitä tarvitaan. Liiallinen juominen tai syöminen ei kannata, vaikka evästä olisi vielä kuinka paljon. Kun keli tuntuu lämpimältä ja alkaa tulla jo kuuma vaatteet päällä, niitä ei oteta pois, sillä silloin energiaa kuluu enemmän. Nyt tavoitteena ei olekaan mikään metsärauha vaan oikea pelastautuminen, joka onnistuu sitä nopeammin, mitä paremmin harkitsee omia tulevia toimenpiteitä ja tekee päätöksiä. Selviytymisen perusasioita ovat juomakelpoinen vesi, riittävän lämmin olo ja jonkinlainen ruoka, tosin ilman ruokaa aikuinen ihminen voi pärjätä aika pitkälle. Selviytyminen suunniteltu, mitä toteutuksen kanssa?