Lapsen kanssa luontoon

Metsämme houkuttelevat retkelle suurilla marja- ja sienivarastoillaan, mutta niin myös luonnon läheisyys rentouttaa. Kun perheeseen syntyy lapsia, säännölliset metsäretket voivat alkaa tuntumaan vaikeammilta kuin aikaisempina vapaina aikoina, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei lasten kanssa saa mennä metsään.

 

Valmistelut

Ennen kaikkea täytyy muistaa, että lapset ovat paljon herkempiä kaikille allergioille ja muille ärsyttäjille, mitä luonnosta löytyy. Parasta olisi lähteä tekemään ensimmäinen metsäretki esimerkiksi elokuussa, jolloin kasvipölyjä ei enää esiinny niin suurin määrin kuin keväällä ja alkukesästä. Toinen tärkeä asia on hyönteismaailmamme ja se koskee punkkeja. Puutiaisaivotulehdus ei ole mikään vitsi, ja ennen retkelle lähtöä kannattaakin tarkistaa, mikä on alueen punkkitilanne. Rokote kannattaa ottaa keväällä, jos sellainen osoittautuu tarpeelliseksi.

Valmistelut

Kun suunnitellaan lähtöä, lapsi on hyvä ottaa mukaan jo suunnitteluprosessiin. Hänelle on hyvä selittää, mitä otetaan mukaan ja miksi, ja sen lisäksi vielä kysyä, mitä hänen mielestään kuuluu ottaa metsäretkelle? Jos varustelista on jo olemassa, lapsi voi pakata sekä vanhempien että oman reppunsa itsekin. Lukutaidottomille lapsille piirretty lista kelpaa hyvin. On tärkeää, että lapsella on olemassa oma pieni reppunsa tai laukkunsa mukana, johon hän voi laittaa kaikki hänelle tärkeät lelut tai muut esineet. Metsäkulttuurista kertominen kehittää lasta tulevana luonnon ystävänä, kun kerrotaan mielenkiintoisesti ja rehellisesti. Jokainen lapsi tietää jo saduista, että metsässä on erilaisia eläimiä, mutta sekin on siinä ja siinä: lapsi tuntee ison ja pelottavan karhun, nälkäisen suden, nopean jäniksen ja ilkeän ketun ymmärtämättä sitä, miten he oikeassa elämässä metsässä asuvat ja kommunikoivat. Pelottava karhu ei tunnukaan enää niin pelottavalta, jos sen kerrotaan elävän jossain todella kaukana retkikohteesta.

Retken Kulku

Lapset ovat siinä mielessä hauskaa väkeä, että kiinnostuvat asioista paljon helpommin kuin me aikuiset. Toisaalta, lapselle on välillä vaikea selittää, minkä takia nyt pitää kulkea useampi kilometri kävellen ilman mitään tavoitetta: kun meillä se on kivaa ajanvietettä, raikasta ilmaa ja vähän urheiluakin, lapselle nämä arvot ovat täysin vieraita. Juuri tämän takia on mahtavaa, kun retkellä on tavoite. Se voi olla tutustuminen metsän asukkaisiin kuten aikaisemmin näkemättömiin lintuihin ja eläimiin, piknik-tauko ihmisten rakentamalla laavulla, järvessä uimisen kokeilu tai vaikka erilaisten käpyjen, lehtien ja kukkien kerääminen tulevaa kotiaskartelua varten. Viimeinen nimittäin toimii aina: silloin lapsella on sekä retken tavoite että paluumaali eli koti, johon saavuttua hän pääsee askartelemaan vasta poimituilla luonnon antimilla vanhempiensa kanssa.

Retken Kulku

Tutustuminen luontoon on hyvä aloittaa heti kun se on mahdollista. Luonnossa liikkuva lapsi on utelias, kyselevä, nopeasti kehittyvä ja alkaa ymmärtää elämän sekä yhteiskunnan perusasiat aikaisemmin kuin täysin kaupunkilaiset lapset. Sen lisäksi, että metsään tutustutaan luonnossa, kotonakin on mahdollisuuksia avata lapselle erilaisia ovia luonnon maailmaan: on olemassa erinomaisia dokumenttielokuvia, joissa selitetään luonnon toiminnasta lapselle ymmärrettävällä tavalla; animaatioita, joiden kautta opitaan tuntemaan eri eläinten ja lintujen päästämät äänet; kauniita kuvia ja piirto- sekä väritystehtäviä, joiden kautta opitaan metsän kasvit ja kukat. Kun siirrytään marja- ja sienipuolelle, teoriaosuuden on oltava vahvasti läsnä ja vanhempien valvonnan merkitystä ei voi yliarvioida: ei siinä ole mitään vikaa, kun lapsi tuo männyn kävyn taskussa kuusen kävyn sijaan, mutta on siinä ongelma, kun lapsi syö vääriä marjoja tai yrittää poimia herkkuja muurahaispesästä. Metsäkoulutus on syytä aloittaa kotona ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja muutaman vuoden päästä lapsesta tuleekin yllättäen mukava retkikaveri eikä ärsyttävä ja itkevä kakara