Metsällä on hyvin konkreettinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin

Luonnolla on meihin ihmeellinen vaikutus ja jo muutaman minuutin kävely metsässä vaikuttaa positiivisesti niin kehoon kuin mieleenkin. Meillä suomalaisilla on jo historiallisestikin vahva suhde luontoon ja onneksi jopa suurimmissa kaupungeissa on yleensä melko helppo suunnata metsän siimekseen tai veden ääreen.

Jo lyhyt vierailu metsässä aktivoi aivoja

Metsään kannattaa mennä, vaikka aikaa olisi vain rajallisesti. Jo parissa minuutissa metsäkävelyn aikana verenpaineesi alkaa laskea ja sydämen syke rauhoittua. Jos sinulla on aikaa noin 20 minuutin kävelyyn, huomaat varmasti, kuinka mielialasi alkaa kohentua ja stressihormonien määrä vähenee. Metsässä oleskelu parantaa myös tarkkaavaisuutta, joten metsätauko on hyvin perusteltu kiireisempinäkin päivinä. Loppupäivän työt sujuvat tämän jälkeen yleensä helpommin. Luonnolla on mielenterveyteen yhtä konkreettinen vaikutus kuin mielialalääkkeelläkin, joten metsäterapiaa ei kannata vähätellä. Luonnossa leikkiminen parantaa myös lasten tarkkaavaisuutta.

Ei siis ihme, että esimerkiksi Japanissa lääkärit ovat virallisestikin alkaneet määrätä potilailleen metsäterapiaa. Japanilaiset ovat tutkimuksissaan todenneet, että metsäkävelyn aikana valkosolujen tuotanto kasvaa ja tämä puolestaan vaikuttaa positiivisesti ihmisen puolustuskykyyn bakteereita ja tulehduksia vastaan. Metsässä oleilu todella toimii täsmähoitona ahdistukseen, stressiin ja masennukseen.

Anna aisteillesi vapaus nauttia – vaikka et luontoihminen olisikaan

Metsästä nauttii parhaiten, kun laittaa hetkeksi älypuhelin pois ja keskittyy vain kuuntelemaan ja aistimaan ympäristöään. Metsä huokuu elämää. Puut ja kasvit tuntuvat keskenään varsin erilaisilta ja huomaat tämän, jos kosketat ohimennessäsi puiden runkoja. Koivu on sileä, männyn pinta karheampi. Metsästä nauttiminen ei välttämättä vaadi aurinkoista säätä, sillä metsä on kiehtova paikka sateellakin. Silloin tuoksut voimistuvat entisestään ja kasvit tuntuvat kasvavan silmissä.

Metsän taiasta kertoo ehkä eniten se, että metsässä oleilulla on positiivisia vaikutuksia silloinkin, kun et välttämättä viihdy metsässä. Sinun ei siis tarvitse olla ns. luontoihminen saadaksesi apua metsästä. Ihmisen aivoihin vaikuttavat jo metsän monet eri vihreän sävyt ja puiden oksien monimutkaisen viidakon tarkkaileminen. Metsässä monesti konkretisoituu myös aika. Ympärilläsi olevat puut ovat olleet siellä kymmeniä vuosia ennen sinua ja voivat hyvinkin olla sata vuotta jälkeesi. Ne eivät ole täydellisiä tai virheettömiä, ne vain ovat.

Metsän äänet rentouttavat aivoja

Moni nauttii nimenomaan metsän hiljaisuudesta, vaikka metsä on oikeastaan täynnä tuoksuja ja ääniä. Polku tuntuu joustavalta jalan alla, hiekka rahisee ja linnut laulavat. Oravat säksättävät puuhissaan. Aivomme mieltävät usein lintujen viserryksen, veden solinan ja tuulen huminan puiden latvoissa hiljaisuudeksi ja rentoutuvat, toisin kuin ostoskeskuksen vilinässä tai liikenteen äänien ympäröimänä.

Ei siis ihme, että luontoon suunnataan usein hetkeksi hiljentymään. Luonnossa ihminen saa olla oma itsensä, ilman erityisvaatimuksia. Luonto ei vaadi sanoja, vaan vuorovaikutus tapahtuu syvemmällä tasolla. Tämän takia metsässä tai veden äärellä hengittäminen tuntuu helpommalta ja mieli rentoutuu. Kun tämän tunteen muistaa, on se helpompi säilyttää myös metsästä palatessa. Uupunut mieli on saanut levätä hetken ja jaksaa taas toimia.

Mikä on sinun oma paikkasi metsässä?

Jos kaipaat metsäterapiaa tai vain pikaista hengähdyshetkeä raikkaassa ympäristössä, pyri löytämään metsästä paikka, jossa sinun olisi hyvä olla. Älä käytä tähän liikaa järkeä, vaan luota aisteihisi. Vaikka olisit yleensä viihtynyt kalliolla, saatat juuri tänään kaivata suojaa puiden keskeltä. Kun olet löytänyt mieluisan paikan, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mikä siinä tekee olosi niin hyväksi. Voisitko saada täältä jotain eväitä omaan arkeesi, jotta voisit paremmin koko ajan? Voit yllättyä, kuinka paljon vastauksia luonnosta löytää, kunhan vain pitää aistinsa avoinna.