Metsäretki perheen kanssa

Jokainen lapsi ei välttämättä innostu heti ajatuksesta lähteä retkeilemään. Tässä artikkelissa käydään läpi joitain ehdotuksia, joiden avulla metsäretkestä perheen kesken voi tehdä hieman houkuttelevamman kaikille osallistujille.

Vain harva aktiviteetti pystyy sitomaan perheen tiukemmin yhteen kuin telttaretki. Yhteistyöhenki, yhteinen aika ulkoilmassa luonnon ja uusien paikkojen parissa, yhteiset ilonhetket – näillä kaikilla on potentiaalia luoda koko eliniän kestäviä muistoja. Tämäntyyppisiä kokemuksia vanhemmat haluavat antaa lapsilleen: upeaa aikaa perheen kesken, mitä lapset voivat muistella myöhemmällä iällä.

Mutta kaikki lapset eivät kuitenkaan ole välittömästi innoissaan kuullessaan idean lähteä retkeilemään luonnon pariin, kuten eivät myöskään kaikki aikuiset. Siinä missä jotkut lapset tuntuvat nauttivan kaikesta ulkoilmatoiminnasta, toiset eivät välttämättä tykkää tavallisten mukavuuksien, kuten vedettävän vessan puuttumisesta viikonlopun ajan. Erityisesti nuorempia lapsia saattaa tarvita hieman houkutella, että he innostuvat retkeilemisestä.

Retkeillä

Ketään lasta ei pitäisi pakottaa metsään vastoin hänen omaa tahtoaan, mutta on olemassa keinoja, joilla jopa kaikkein vastentahtoisimmatkin lapset saadaan rakastamaan retkeilyä. Hieman ennakointia, vähän esisuunnittelua äidin ja isän puolelta, ja lapset tulevat lopulta kysymään uuden retken ajankohtaa jo kotimatkalla. Perheretken voi tehdä nautinnollisemmaksi kaikille monella eri tavalla.

Kaikkien kannattaa osallistua

Aloittakaa perheen retkipäivän pitäminen. Joka päivä eri lapsi saa täyttää päivän kirjoituksen aktiviteeteista, mihin jokainen saa antaa kuuluviin oman äänensä. Vanhemmista merkinnöistä saa hauskaa lukemista nuotion äärelle makkaroiden syömisen ja kaakaon juomisen lomassa. Lapset voivat myös vuorollaan olla päättämässä, millaisia aktiviteetteja sinä päivänä harrastetaan, esimerkiksi patikointia, uimista, pelejä.

Voitte ottaa käyttöön kiertävän askarelistan, jotta jokainen lapsi pääsee osallistumaan kaikkiin erilaisiin vastuualueisiin, kuten kokkaamiseen, teltan pystyttämiseen, alueen siistimiseen, tulen rakentamiseen ja polttopuiden keräämiseen, ja saa mahdollisuuden oppia uutta. Nämä tehtävät riippuvat tietenkin iästä ja turvallisuustekijöiden noudattamisesta, ja äidin ja isän on avustettava tehtävissä tarpeen mukaan.

Aloita uusia perinteitä perheen kesken

Olipa kyseessä sitten yhteislaulujen laulaminen, kummitustarinoiden kertominen, suvun historian läpikäyminen tai iltaan sijoittuva yhteinen pelihetki, illallisen jälkeinen aika nuotion ääressä on täydellinen aika aloittaa säännöllisiä perinteitä, joita voidaan noudattaa aina uusilla retkillä vuodesta toiseen.

Perinteeksi tai rutiiniksi saattaa vaikkapa muodostua jokaisella retkellä yhtenä päivänä perheen kesken suoritettu pitkä patikointimatka. Voitte kierrättää patikointireitistä ja -nopeudesta vastaavaa perheenjäsentä aina eri kerroilla. Kun olette palanneet leiripaikalle, kyseisen päivän toimitusvastaava voi tallentaa retken kohokohdat sanojen, taiteen ja valokuvien avulla.

Retkeily ja metsässä liikkuminen on nautinnollista puuhaa, ja se saa varmasti nuorimmat lapset vetäytymään illalla nopeasti yöpuulle nukkumaan ja lataamaan uusia voimia seuraavaa päivää varten. Vanhemmalle väelle jää tällöin yleensä muutama tunti aikaa tapettavaksi. Voit ottaa mukaan kannettavan tietokoneen tai tabletin, ja mikäli metsässä on vain riittävä nettiyhteys, voit pelata erilaisia pulmapelejä Älypäässä, kokeilla onneasi PokerStars Casinolla tai vain pelata kännykällesi ladattuja pelejä, kuten Angry Birdsiä.

Mikäli koko perhe jaksaa olla valveilla vielä auringonlaskun jälkeen, eräs suosituimmista retkipuuhista on tietenkin musiikin soittaminen ja laulujen laulaminen nuotiolla. Riippuen retkityylistänne ja soittotaidoista voitte ottaa retkelle mukaan kitaran, jolla on hyvä säestää yhteislauluja illan hämärässä. Toinen hyvä vaihtoehto on huuliharppu, ja rytmiä voi rummuttaa melkein millä tahansa. Valitkaa kappale, jonka kaikki osaavat, niin voitte laulaa sitä yhdessä. Voitte myös pelata laulun arvauspeliä, jossa yksi osallistujista hyräilee säveltä ja muut yrittävät arvata kappaleen.

Yöllä tehdyssä patikointimatkassa on jotain erityislaatuista. Se on sekä hieman pelottavaa että myös riemukkaan hauskaa. Aistit herkistyvät ja aivot prosessoivat ympäristöä laserin tarkasti. Se on kerrassaan alkukantainen tunne. Taianomaisen tunteen lisäksi yöllinen patikointi antaa loistavan mahdollisuuden tutustua luontoon, sillä useat eläimet ovat aktiivisia nimenomaan yöllä.

Suosittelemme ottamaan mukaan taskulampun, mutta pitämään sen suljettuna, ellei sitä ole pakko ottaa käyttöön. Anna silmiesi tottua muutaman minuutti ja ällistyt siitä, kuinka paljon pystyt erottamaan ympäristöstä, vaikka valoa on vain vähän ja kasvillisuutta tiheässä. Muistakaa seurata hyvin erottuvaa polkua ja seurata sitä takaisin, kun haluatte palata leiriin. Kävelymatka tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden katsella tähtiä, kun yönäkö on tarkimmillaan. Etsi miellyttävä paikka, käy makaamaan selällesi, katso ylös taivaisiin ja ala etsiä tähtikuvioita. Jos olet hyvin vaipuneena ajatuksiisi, tähtien katselu saattaa olla juuri mitä tarvitset.

Yön vaellus

Tehkää retkestä oppimiskokemus

Luonnon parissa vietetty aika tarjoaa lähes loputtoman määrän mahdollisuuksia antaa lapsille erilaisia oppimistilaisuuksia. Eräoppaiden avulla tai hyödyntämällä äidin tai isän omaa vakuuttavaa tietämystä lapsille voi opettaa esimerkiksi tietoutta kukista, puista ja kasveista, eläimistä ja niiden jäljistä, linnuista, erilaisista pilvityypeistä ja säästä tai tähtitieteestä, selviytymistaidoista, solmujen sitomisesta, tulen tekemisestä ja vaikka mistä muusta aiheesta.

Perheen kesken tehtävästä telttaretkestä saa erittäin lapsiystävällisen kokemuksen, kun siihen yhdistää nopeasti suosiotaan kasvattavan geokätkeilyn, sillä kukapa lapsi ei innostuisi aarteenmetsästyksestä. Tämä on myös mahtava tapa oppia suunnistamista metsässä ja luonnossa kartan avulla.

Mikäli perheen lapset ovat erittäin nuoria tai hyvin arkoja, voit harkita retkeilykokemuksen kynnyksen alentamista vuokraamalla mökin tai matkailuauton. Perhe voi yhä nauttia luonnon parissa tapahtuvista aktiviteeteista päivällä, tehdä ruokaa ulkosalla ja viettää aikaa nuotion äärellä, mutta oikean sängyn tarjoama tuttu mukavuus illan päätteeksi voi riittää rauhoittelemaan lasta.

Valitsipa perhe minkälaiset nukkumisjärjestelyt tahansa, perheen kesken tehtävät retket voivat mahdollisesti tuoda koko perheen lähemmäs toisiaan ja luoda pitkäkestoisia muistoja. Lapsi, joka kokee olonsa mukavaksi ulkona luonnon parissa, tuntee olonsa mukavaksi maailmassa. Mikäpä olisikaan parempi lahja vanhemmilta lapsilleen.