Metsien kunto on jokaisen vastuulla

Koko maailmaan verrattuna, Pohjoismaissa vallitsee hyvä metsäkulttuuri. Meillä on jonkun verran metsää, siis mukavan riittävästi, ja ihmisten maalaisjärki ohjaa heitä käyttäytymään nätisti luontoa kohtaan.

Se On Jokaisesta Itsestään Kiinni

Muissa maissa näkee paljon ikävämpiä maisemia, joiden näkemisen jälkeen tulee mieleen: miten voisin itse vaikuttaa metsien kuntoon, niiden ylläpitoon ja mahdollisesti jopa laajentumiseen? Muutama nyrkkisääntö on olemassa, jotka on syytä välillä kerrata ja muistaa muulloinkin kuin vain metsäretken aikana.

Fyysisen Tuhoamisen Estäminen

Metsää tuhoutuu mekaanisesti melkein vain kahdella tavalla: ylimääräisellä hakkuulla ja metsäpaloilla. Metsäpalot ovat aina katastrofi niiden koosta ja kestosta riippumatta, sillä jokainen palo jättää itsensä jälkeen aikamoisia seurauksia. Meillä metsäpalojen ongelma ei ole niin läsnä kuin muualla Euroopassa, mutta perussääntöjä kannattaa noudattaa ja olla erityisen tarkka niiden kanssa, kun matkustaa johonkin muuhun maahan, jossa metsäpalo-ongelma on paljon ajankohtaisempi kuin Suomessa.

Metsien paloturvallisuus kärsii yleensä nimenomaan ihmisten toiminnan takia, joten palavien tulitikkujen ja sammuttamattomien tupakoiden heittäminen luontoon kannattaa unohtaa – varsinkin kuivilla paikoilla. Nuotiopaikan valinnassa täytyy käyttää aina harkitsevaa maalaisjärkeä: kuivaan ja matalaan metsään sytytetty nuotio saattaa tappaa useamman neliökilometrin kasvavaa luontoa. Tulipaikan rajaaminen on hyvin yksinkertaista: pikkulapiolla kaivetaan pieni monttu, joka aidataan kivillä. Montussa palava ja kivien ympäröimä nuotio on kymmeniä kertoja turvallisempi kuin tasaiselle alustalle järjestetty grillihiilipaikka. Ja varmaan jokainen on tietoinen siitä, että joka ikinen lasipala, oli se juomapullo tai joku muu, on korkea riski metsäpalon syntymiselle aurinkoisena kesäpäivänä? Metsien luvaton hakkuu on melkoinen ongelma. Ihmisten kaipaama joulutunnelma saavutetaan välillä niinkin tyhmällä tavalla, että lähdetään hakemaan joulukuusi lähimetsästä – ja mitä tapahtuu, jos näin käyttäytyy joka toinen kansalainen joka joulu? Aivan yksinkertainen perusasia: aina, kun on mahdollista välttää puun tuhoaminen, sitä täytyy välttää. Täytyy sitä välttää silloinkin, kun muita vaihtoehtoja ei tunnu olevan. Kun tällainen käyttäytyminen sulautuu omaan luontokulttuuriin, säästämme ympäristöä paljon enemmän ja paremmin.

Toissijaisesta Salametsästyksestä

Kun tutkitaan erilaisia tilastoja, metsästys ilmeneekin paljon suositummaksi harrastukseksi kuin sen kuvittelisi olevan. Suomessa metsästystilanne on aika hyvä: harvemmin kuulemme tarinoita oikeasta salametsästyksestä ja siitä, että ihmiset tekisivät sitä elinkeinokseen. Mutta melkein jokainen meistä kannustaa salametsästystä omilla päätöksillään ajattelematta omaa vastuuta ympäristön ja luonnon edessä. Aina kun kierrämme vaatekauppoja ja sovitamme siellä hienoja nahkatakkeja, tai kun ostamme toreilta hienoja metsäkukkia, tuemme salametsästystä. Aito turkis on ollut aikoinaan varallisuuden merkki, mutta tänä päivänä se on yhä enemmän kääntymässä vastuuttoman luontokäyttäytymisen symboliksi. Miksi käyttäisi aitoja nahkoja ja turkiksia, kun nykyisillä teknologioilla saavutetaan jopa paremman laatuisia materiaaleja halvemmalla hinnalla ja pienemmällä ympäristövaikutuksella?

Se On Jokaisesta Itsestään Kiinni

Aina voi valittaa näistä vastuuttomista luonnon käyttäjistä, jotka eivät huoli ajatella nuorten sukupolvien tulevaisuutta, mutta rehellisesti sanottuna kaikki on meistä itsestämme ja omasta ajatusmaailmastamme kiinni. Se, kuinka sallimme lapsillemme roskien heittämisen luontoon ja siivoamme ne itse lasten näkemättä, on ensimmäinen askel kohti vastuutonta sukupolvea, joka ei säästä omaa ympäristöä ja käyttäytyy niin kuin luonto olisi tarkoitettu vain meitä kuluttajia varten. Lasten oikea kasvatus on vihreän tulevaisuuden kulmakivi, ja punaisena lankana koulutuksen läpi vedetyt kestävän kehityksen perusajatukset mahdollistavat ihmiskunnan elämän planeetalla hieman pidemmän aikaa kuin se on ennustettavissa nykyisellä luonnon resurssien kulutustasolla. Kun lapsille jaksaa selittää, minkä takia luontoa täytyy kunnioittaa ja miten oma jälki ympäristöön jätetään mahdollisimman pieneksi, toivomme vihreästä tulevaisuudesta saa aikaisempaa yksityiskohtaisemmat muodot ja värit.

 

Se On Jokaisesta Itsestään Kiinni