Minimalistinen elämäntyyli

Minimalistisesta elämäntyylistä puhuttaessa suurimmalle osalle tulee mieleen heti jonkinlainen ankea sisustus, jossa tavarat ovat karsittu aivan minimiin ja sisällä vallitsee sairaalan omainen tunnelma.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä minimalistinen elämäntyyli on paljon muutakin kuin pelkkä kodin sisustus. Minimalistisen elämäntyylin perusajatus on hyvin pitkälti sellainen, ettei ihminen hanki mitään sellaista, mitä ei tarvitse. Tämä tulee näkyvimmin esille vaikkapa juuri sisustuksessa, mutta se kattaa kuitenkin monet muutkin asiat ja toimintatavat.

Minimalisti yleensä keskittyy vain olennaiseen ja poistaa kaiken turhan ja tarpeettoman elämästään. Näitä ovat tavaroiden lisäksi esimerkiksi vaikeat, kuluttavat ihmissuhteet ja ihmiset, turhaa stressiä tuovat asiat sekä hirmuinen kiire. Minimalistista elämäntyyliä noudattava henkilö on yleensä todella tarkka hankinnoistaan ja päätöksistään ja harkitsee tarkasti, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Jos jotain hankintoja tehdään, niin valinnat osuvat useimmiten laadukkaisiin tuotteisiin tai palveluihin, sillä laadukas esimerkiksi kestää yleensä pidempään ja on näin ollen kannattavampi vaihtoehto.

Minimalistinen sisustus

Minimalistisessa sisustuksessa idea on turhan tavaran karsiminen. Kaappeihin kertyy kaikenlaista tavaraa vuosien saatossa, jota ei todennäköisesti tarvitse yhtään mihinkään. Tätä voi testata vaikkapa yksinkertaisesti sillä, että vie jonkun tavaran viikoksi pois ja jos sitä ei ole viikkoon kaivannut tai tarvinnut, on se silloin turha ja sen voi vaikkapa myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Yksinkertaisesti jos jollekin tavaralle ei löydy käyttötarkoitusta tai sopivaa paikkaa, niin silloin se on turha ja saa luvan lähteä.

Minimalistinen sisustus helpottaa ja nopeuttaa suuresti myös siivousta, sillä paikat eivät ole täynnä tavaraa ja kaappien tai hyllyjen päällä ei ole tavaraa keräämässä hirmuista kerrosta pölyä. Perussiivous hoituu paljon nopeammin ja vaivattomammin ja aikaa jää näin ollen kaikkeen muuhun mukavaan.

Minimalistinen sisustus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asunto voisi olla viihtyisä, eikä sitä, että se on kolkko tai sairaalamainen, jossa sisälle astuessa vain tyhjyys kaikuu. Myös minimalistisen sisustuksen omaavalta voi löytyä seiniltä esimerkiksi kauniita tauluja, hyllyjen päältä erilaisia koriste esineitä, lattioilta ja hyllyiltä vaikkapa mukavia viherkasveja. Ainut ero näissä on yleensä se, että mikään niistä ei ole merkityksetön, vaan jokaisella on merkityksensä, oma paikkansa ja ajatuksensa. Hyllyjen päällä ei loju pölyttymässä iän ikuisia omasta mielestään rumia lahjaksi saatuja koristeita, joita ei vain ole kehdannut heittää pois.

Kenelle se sopii?

Minimalistinen sisustus sopii kenelle vain, joka on kyllästynyt vaikkapa tavaranpaljouteen ja haluaa aloittaa elämää hieman vähemmällä määrällä kaikkea. Minimalistisen elämäntyylin noudattaminen vaatii tietenkin muutamia asioita, joista yksi on juurikin turhan tavaran karsiminen sekä heräte ostoksista luopuminen.

Kenelle se sopii?

Ihmiselle, joka rakastaa shoppailla kaikenlaista turhaakin voi olla hieman vaikeaa ryhtyä nopeasti noudattamaan tätä elämäntyyliä, sillä esimerkiksi vaatekaapit eivät yleensä pursua ja vaatteista jätetään vain ne, jotka ovat oikeasti käytössä ja mieluisia. Vaatekaappiin kannattaakin valita mahdollisimman ajattomia sekä kestäviä ja laadukkaita vaatteita erilaisten halpaketjujen sijaan.

Minimalistinen elämäntyyliä voi kuitenkin noudattaa myös ”vähän sinne päin” -tyylillä, eli vaikka et pystyisi luopumaan 50 parista kenkiä, 100 mekosta ja 200 muusta asusteesta niin voit aina karsia sisustuksesta pois kaiken tarpeettoman ja olla vaikkapa juuri se minimalistinen sisustaja. Tai entäpä jos kokeilet poistaa elämästä kaikki stressitekijät, tai ainakin vähentää niitä? Jokainen ihminen on erilainen ja jokaisella on omat tapansa toteuttaa myös tätä maailmallakin paljon puhuttua minimalistista elämäntapaa, jonka ideana on tuottaa vain hyvää, poistaa kaikki turha ja tarpeeton, helpottaa elämää ja vähentää stressiä.