Mysteerinen paikka japanissa

Aokigaharan metsä on Japanin oma Golden Gate, ja se on toisella sijalla koko maailman suosituimmista itsemurhapaikoista. Niin Golden Gaten sillalla Kaliforniassa kuin Aokigaharan metsässäkin tapahtuu vuosittain ainakin 50 itsemurhaa. Japanilaisille itsemurha tuntuu olevan enemmän kulttuuriasia kuin psyykkisen sairauden seuraus, mutta tällaisen metsän maineen hyväksyminen tuntuu silti varsin oudolta.

Aokigahara: Täydellinen Paikka Kuolla

Metsä on sijoittunut Fuji-vuoren varteen noin sadan kilometrin päähän Tokiosta. Siellä kasvaa niin tukevia puita, että metsässä on aina tuuletonta ja hieman hämärää. Lisäksi siellä on erittäin hiljaista, koska eläimiä ei Aokigaharassa paljon asustele, mutta löytyy kymmeniä kylmiä kiviluolia. Kaikki nämä tekijät yhteen laskettuna paikkaan syntyy aika synkkä tunnelma, ja jos itsemurha-ajatusta ei ollutkaan, se alkaa vähän kutittaa kantapäitä muutaman kymmenen minuutin kävelyn jälkeen.

Aokigahara: Täydellinen Paikka Kuolla

Aokigaharan metsään liittyy paljon salaperäisiä tarinoita, ja sen mysteerinen tunnelma on inspiroinut ainakin kahta hollywoodilaista tuottajaa tekemään paikasta elokuvat: ensimmäinen on mystinen draama nimeltään The Sea of Trees (2015) ja toinen on kauhuelokuva nimeltään The Forest, 2016. Kummassakin elokuvassa itsemurha-aihe on vahvasti esillä, tosin Sea of Trees -elokuvassa enemmän. On olemassa erilaisia mielipiteitä, minkä takia metsä houkuttelee ihmiset tekemään itsemurhansa juuri siellä. Yhden mielipiteen mukaan, jotkut metsässä kuolleista ovat saaneet idean lähteä sinne vanhasta Seichō Matsumoton vuonna 1961 julkaistusta kirjasta Tower of Waves, jonka juonessa rakastunut pari lopettaa elämänsä nimenomaan Aokigaharan metsässä. Toinen mielipide kertoo, että metsä on vaan sattunut sijoittumaan sopivaan paikkaan ubasute-prosessiin, joka on ollut jonkun aikaa hyvin vahvasti japanilaisessa kulttuurissa esillä ja jonka ajatus on viedä perheen vanhimmat jäsenet kuolemaan metsään. Todellisuudessahan ubasute oli melko äärimmäinen toimenpide suuren nälän ja kuivien kausien aikana ja tämäkin tieto vaatii todisteita, joita tähän päivään asti ei ole löytynyt. Ehkä koko juttu on vain osa kansan legendamassiivia.

Tunnelma Alkaa Tervetulokyltistä

Metsän sisäänpääsy ei ole mikään puistokassa vaan oikein hiljaiselta tuntuva paikka. Niin kuin San Franciscossakin Golden Gate -sillalla, puiston rajalla on kyltti, joka sanoo seuraavaa: ”Ajatelkaa vielä kerran elämäänne sekä vanhempianne, veljiänne, siskojanne ja lapsianne. Älkää masentuko yksinäisyydessä, keskustelkaa jonkun kanssa.” Sen jälkeen seuraa itsemurhapsykologipalvelun puhelinnumero. Se on yksi monesta keinosta, jonka avulla paikalliset viranomaiset yrittävät vaikuttaa metsän itsemurhatilanteeseen. Tämän lisäksi metsässä kulkee erikoisjoukkoja, jos sellaisiksi näitä ihmisiä voisi sanoa, ja pitävät silmää ihmisten käyttäytymisessä valvontakameroiden lisäksi. Itsemurhien ennaltaehkäisemiseen osallistuu myös paikallisia asukkaita: esimerkiksi metsän vieressä sijaitsevan kahvilan omistaja on kertonut Japan Times -lehdelle, että 30 vuoden aikana on saanut pelastettua itsemurhalta 160 ihmistä ilmoittamalla paikallisille viranomaisille yksinäisistä kahvittelijoista.

Tunnelma Alkaa Tervetulokyltistä

Aokigaharan metsästä on maininta myös yhden japanilaisen kirjailijan Tsurumi Vatarun kirjassa, joka oli julkaistu vuonna 1993 nimellä The Complete Suicide Manual. Se levisi useampana miljoonana kappaleena, minkä jälkeen oli kuitenkin aika pian kielletty Japanissa levitettäväksi. Tänä päivänä metsässä näkee silloin tällöin itsemurhan tehneiden ihmisten jätettyjä tavaroita, joiden takana piilee aina toinen toistaan surullisempi tarina. Jotkut riippuköysistä jäävät roikkumaan metsän puiden oksiin sen jälkeenkin, kun niistä on viety vartalo haudattavaksi. Toki sekä metsässä kulkeva henkilökunta että paikallisviranomaiset ja lähialueiden asukkaat pyrkivät huolehtimaan niin itse paikasta kuin sen maineestakin, mutta viime vuosina ei edes julkaistu metsässä tapahtuneiden itsemurhien määrää: se vain kasvaa vaikka kuinka yritettäisiin saada itsemurhametsä kansan virkistyspaikaksi.