Vinkkejä sademetsässä vierailuun

Toukokuussa moni yllättyi uudesta tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että Amazonin sademetsästä vapautuu enemmän päästöjä, mitä se pystyy sitomaan itseensä. Viime vuosina sademetsistä, lähinnä Amazonian metsäpaloista ja tuhoamisesta, on puhuttu paljon ilmastonmuutoksen yhteydessä.

Sademetsät ovat tärkeitä paitsi ilmastonmuutosta ajatellen niin myös eläin- ja kasvilajien säilymisen kannalta. Trooppisissa sademetsissä elää noin kaksi kolmasosaa maailman eläinlajeista! Metsät ovat aina kiinnostaneet biologeja, mutta nyt myös moni “tavallinen” ihminen haluaa panostaa sademetsien säilymiseen.

Trooppiset sademetsät, joita on enää noin puolet siitä mitä niitä oli vuosikymmeniä sitten, sijaitsevat päiväntasaajan läheisyydessa Afrikassa, Aasiassa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa. Subtrooppisia sademetsiä on on samoissa maanosissa, mutta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lauhkean vyöhykkeen sademetsiä esimerkiksi Uudessa Seelannissa ja Norjassa ja vuoriston sademetsää Andien lisäksi muun muassa Madeiralla.

Moni mieltää sademetsän vaan trooppiseksi, mutta jos haluaa ajatella matkustelua hiilijalanjäljen kautta, voi suunnata Norjaan tai Madeiralle. Tuttavapiirin biologit ovat kertoneet tarinoita lepakkotutkimuksistaan Amazoniassa, Aasiassa ja Afrikassa ja tietysti luonto-ohjelmista sademetsät ovat tulleet tutuiksi, mutta nyt rupean tutkimaan mitä kannattaa huomioida, jos haluaa tehdä turistimatkaa sademetsään ja miten voi omalla matkallaan auttaa sademetsien säilymistä!

Mitä ottaa huomioon

Katsoin taas viime sunnuntaina luonto-ohjelmaa orangeista ja nenäapinoista ja nyt netistä löydän tietoa Kinabatangan-joesta, Borneosta. Sitten onkin mietittävä onko minusta “hurjalle” viidakkoreissulle, jossa astellaan mudan keskellä kaatosateessa skorppionien ja iilimatojen keskellä tai veneillään krokotiilien välissä. Retkille on paitsi hyvä vuokrata saappaat ja ostaa sadeviitat on myös muistettava, että ei olla enää luksushotelleissa vaan majoituksessa saattaa olla kyykkyvessat ja suihkuvesi voi olla mutaista jokivettä. Mutta uhanalaisia nenäapinoita ja orangeja katsoessa varmasti unohtuu olosuhteet, jossa yövytään.

Jos ei halua viidakkoseikkailuun vaan on tyytyväinen helpompaan sademetsä vierailuun voi suunnata Malesian suurimpaan kansallispuistoon, Taman Negaraan. Siellä on yli 200 nisäkäs-, lintu- ja perhoslajia. Thaimaassa Khao Sokin kansallispuistossa voi tehdä oman viidakkoretken upealle järvelle.

Amazonia, maailman suurin yhtenäinen sademetsä, on myös seikkailijoiden paratiisi. Vaihtoehtoja riittää päivän vaelluksesta viikon kanoottiretkeen tai vaikka jokiristeilyyn. Voit tutustua Amazoniaan muun muassa Ecuadorin puolelta, Kolumbiasta, Perusta ja tietysti Brasiliasta. Voit katsella Amazonin sademetsää hotellialueelta uima-altaan vieressä nauttien tai tutustua alueen ryteikköön viidakkoveitsi heiluen polkua raivaten tai puun rungosta kaiverretuilla kanooteilla anakondia joessa väistellen. Amazon on seikkailuhenkisten luontoihmisten paratiisi, jossa myrkylliset hämähäkit ja käärmeet vilisevät maalla monien muiden eläväisten kuten jaguaarien tai tapiirien lisäksi ja piraijat, suo kaimaanit ja anakondat pitävät huolen, ettei uimaan tee mieli.

Afrikassa sademetsiä on kaadettu viime vuosikymmenien aikana niin paljon, että esimerkiksi Keniassa ei niitä juurikaan enää ole, mutta onneksi on luonnonpuistoja, joissa voi vierailla. Jos Aasiassa ihmetellään orankeja ja nenäapinoita niin Ugandassa sademetsässä elää gorilloja ja simpansseja ja siellä järjestetään safareita. Kongossa Virungan kansallispuistossa elää gorillojen ja simpanssien lisäksi bonobo ihmisapinoita. Madagascaria on kutsuttu Afrikan Galapagos-saareksi, koska siellä on monia omia eläin- ja kasvilajeja joita ei tavata muualla.

Muista nämä asiat

Muista nämä asiat

On sademetsä sitten missä päin maailmaa tahansa, on muistettava, että siellä nimensä mukaisesti sataa paljon. Matkaa suunnitellessa on mietittävä sopivia varusteita rankkasadetta ajatellen eli valkoiset lenkkikengät voi jättää kotiin, sillä nyt rämmitään mudassa! Kosteudeassa ja kuumuudessa on otolliset olosuhteet upeille kasveille, mutta myös eläimille. Etukäteen kannattaa tutustua, mitä eläimiä/hyönteisiä alueella elelee, tarvitaanko malarialääkkeitä tai rokotuksia. Jos pelästyy hyttysparvea tai käärmettä Suomessa kannattaa miettiä onko uskalias lähtemään viidakkoon, jossa vilisee myrkyllisiä eläimiä. Muistathan tutkia ulkoministeriön matkustusohjeita ja maakohtaisia tietoja.

Ennen reissuun lähtöä kannattaa myös kohentaa kuntoa eli viidakko-oppaan perässä pysyminen mutaisella polulla tai riippusilloilla on haastavaa. Jos ei ole etsimässä viidakon eläimiä niin ehkä ensimmäinen sademetsä voisi olla Madeiran upea Laurissilva, joka vaihtelevine vuoristomaisemineen ja vesiputouksineen riittää monelle viidakkokokemuksena.